محتوای همیشه سبز
2017-12-03تاثیر بک لینک بر سئوی سایت
2018-04-08ریدایرکت 301 چیست وچه اهمیتی در سئو دارد ؟
بطور خلاصه گاهی لازم است بازدیدکننده یک صفحه سایت را به دلیل خاصی به آدرس دیگری هدایت کنیم ،برای این کار از ریدایرکتها استفاده میکنیم که انواع مختلفی دارد. در واقع معنی کلمه ریدایرکت یعنی هدایت مجدد.
هنگام مدیریت سایت گاهی لازم میشود بازدیدکنندگان یک صفحه بخصوص از سایت را به آدرس دیگری هدایت کنید. مثلا نوشتهای را حذف کردید و مخاطب با صفحه 404 مواجه میشود یا اینکه ادرس برگهای را تغییر دادهاید و نیاز است که بازدیدکنندگانی که از طریق گوگل به آن آدرس هدایت میشوند ( که دیگر وجود ندارد) به آدرس جدید منتقل کنید برای اینکار ، بهترین راه استفاده از ریدایرکت 301 است. تفاوت ریدایرکت 301 با 302 در اینست که ریدایرکت 301 ، یک انتقال دائمی است و برای گوگل هم همین معنا را دارد و پس از مدتی گوگل آدرس قبلی را فراموش میکند و آدرس جدید 301 را برای این برگه در نظر میگیرد، اما 302 یک انتقال موقتی است و در واقع به گوگل اعلام میکند که آدرس قبلی را نگهدارد چون پس از مدتی لازم است مجددا همان آدرس قبلی استفاده شود.
ریدایرکت ۳۰۱ چیست؟
ریدایرکت ۳۰۱، یک انتقال دائمی است که از یک URL (آدرس) به یک URL دیگر انجام میشود. ریدایرکت ۳۰۱ بازدیدکننده و مهمتراز آن، موتورهای جستجو را برای همیشه به آدرس دیگری که متفاوت با آدرسی است که گوگل ایجاد کرده یا کاربرخودش تایپ کرده و یا بر روی لینک آن در نتایج جستجو کلیک کرده است، انتقال میدهد.
یکی از بهترین استفادهها از ریدایرکت ۳۰۱ این است که تمام URLهای مختلف که برای “یک صفحه ” وجود دارد را به یک آدرس منحصر بفرد تبدیل کنید تا تمام این آدرسها تحت عنوان یک صفحه امتیاز سئو بگیرند .
برای مثال آدرسهای زیر همگی یک صفحه را برای شما باز میکند : (روی آنها کلیک کنید تا مطمئن شوید!!)
بدین ترتیب امتیازی که توسط گوگل برای صفحه اصلی سایت ما در نظر گرفته میشود بین ۴آدرس مختلف تقسیم شده و پخش میشود اما ، با استفاده از ریدایرکت 301 ما همه این آدرسهارا ، به یک آدرس تبدیل کردیم :
- www.sitek.ir/
توجه کردید با وجود اینکه لینک سوم با //:http شروع شده، زمانی که وارد سایت میشوید آدرسی که در مرورگر خود مشاهده میکنید، بدون http است.
بنابراین فرقی ندارد از طریق کدام لینک به سایتک مراجعه کرده باشید، در نهایت همه این آدرسها به یک آدرس ختم خواهد شد و همین آدرس توسط گوگل بعنوان آدرس اصلی در نظر گرفته میشود و امتیازبندی میشود. نکته مهم این ریدایرکت این است که امتیاز بک لینکهای آدرس قدیمی را به آدرس جدید منتقل میکند که در اصطلاح به آن Link Juice میگویند.شایان ذکر است اگر در این مثال از ریدایرکت ۳۰۱ استفاده نشود ، گوگل هر یک از این آدرسها را به عنوان صفحهای مجزا در نظر میگیرد و داپلیکیت زیادی پیدا میکنید.
چرا باید از ریدایرکت ۳۰۱ استفاده کنیم؟
بطور کلی به ۴ دلیل لازم است یک وبمستر یا کارشناس سئو از ریدایرکت ۳۰۱ استفاده کند :
- Link Juice همه آدرسهای یک صفحه بخصوص (مانند http://، www و …) به یک URL خاص جهت افزایش اعتبار دامنه
- تغییر دامنه سایت بر اساس تغییر نام تجاری سازمان یا اصطلاحا Rebranding
- برای انتقال ترافیک یک آدرس به یک آدرس دیگر ( حذف یک نوشته ، اطلاعرسانی مهم ، مقاصد خاص )
- تمیز و کوتاه کردن آدرس سایت برای تاثیر در سئو ( انتخاب کوتاهترین آدرس در میان آدرسها و لینکجویس کردن آن)
مورد اول از ۴ مورد بالا را که توضیح دادیم ، در مورد دوم ، گاهی سازمانها نام تجاری خود را عوض میکنند مثلا نام اصلی اپل در ابتدا ، «Apple Computer» بود که پس از موفقیت گوشیهای آیفون ، دیگر توجیحی برای کلمه Computer در ادامه نام شرکت وجود نداشت بنابراین به «Apple Inc» تغییر نام داد و دامنه شرکت تبدیل به www.apple.com شد در این حالت با استفاده از ریدایرکت ۳۰۱ میتواند نزدیک به ۹۰ تا ۹۹% از اعتبار بک لینکهای آدرس قدیمی را به آدرس جدید منتقل کرد. در چنین شرایطی، استفاده از ریدایرکت ۳۰۱ ضروری و لازم است زیرا بازدیدکنندگان سایت باید به آدرس صحیح منتقل شوند امتیاز سئوی سایت از دست نرود.
مورد سوم ، ممکن است به هر دلیلی مثلا تکراری بودن محتوا، پایین بودن کیفیت محتوای قدیمی ، تغییر آدرس صفحه برای بهبود سئو و … مجبور به حدف یکی از نوشتههای سایت شوید ، در این حالت با دست خود یک خطای Not Found 404 ایجاد کردهاید .برای جلوگیری از این مورد و از دست ندادن امتیاز سئو لازم است آدرس حذف شده به یک آدرس جدید منتقل شود تا با خطای 404 مواجه نشویم.
یک استفاده جالب از ریدایرکت 301 زمانیست که برندهای تجاری دامنههایی که املایی شبیه به دامنه خودشان دارد یا از لحاظ محتوایی با فعالیتشان همخوانی دارند را خریداری میکنند و روی دامنه اصلی سایت ریدایرکت میکنند تا بتوانند ترافیک بیشتری را به وبسایت خود هدایت کنند.در این حالت همه دامنههای دیگر را روی دامنه اصلی لینک جویس میکنند.
چگونه ریدایرکت ۳۰۱ انجام دهیم؟
اصلی ترین قسمت مقاله همینجاست که چگونه باید ریدایرکت را انجام دهید . برای این کار دو روش کلی وجود دارد :
- ریدایرکت ۳۰۱ از طریق فایل htaccess
- ریدایرکت ۳۰۱ در صفحات سایت
ریدایرکت در سطح سرور، از طریق تغییر در فایل htaccess. موجود در روت سایت انجام میشوند. ریدایرکت نوع دوم نیز با افزودن قطعه کدی در هدر صفحه صورت میگیرند که هم میتواند به صورت دستی و از طریق FTP انجام شود و هم از طریق پلاگین.
ریدایرکت ۳۰۱ با استفاده ازفایل htaccess.
یک روش ساده برای انجام ریدایرکت ۳۰۱، ویرایش فایل htaccess. در فولدر Public_html است. این روش تنها برای سرورهایی که از نرم افراز Apache استفاده میکنند، کاربرد دارد.چون در این روش عمل ریدایرکت بصورت دستی و با اضافه کردن یک کد انجام میشود مدیریت آن در رازد مدت دشوار خواهد شد، مخصوصاً اگر وبلاگ نویسی میکنید و قصد دارید همه لینکها را بهینه کنید.
همچنین، هر بار که قصد انجام ریدایرکت داشته باشید باید از طریق FTP وارد روت سایت شوید و فایل htaccess را ویرایش کنید. بدلیل حساسیت این فایل برای سرور apache پیشنهاد میکنیم اگر آشنایی چندانی با سرور ندارید از این روش استفاده نکنید.
ریدایرکت ۳۰۱ تک فایل
برای ریدایرکت ۳۰۱ یک فایل خاص یا یک آدرس بخصوص از سایت (برای مثال آدرسexample.com/oldfile.htm را به example.com/newfile.htm تغییر دهید)، باید کد زیر رادر فایل htaccess. قرار دهید:
Redirect 301 /old.html http://www.example.com/new.html
توجه داشته باشید اگر قصد دارید چندین آدرس را به این شکل جابهجا کنید، باید برای هر صفحه این دستور را به صورت جداگانه وارد کنید.
همچنین، برای ریدایرکت۳۰۱ یک آدرس یا فایل به یک دامنه دیگر (برای مثال فایلexample.com/oldfile.htm را به آدرس example.net/newfile.htm منتقل کنید)، باید دستور زیر را در فایل htaccess. وارد نمایید:
Redirect 301 /oldfile.htm http://newexample.com/newfile.htm
ریدایرکت کردن یک دامنه قدیمی به یک دامنه جدید
اگر دامنهای قدیمی دارید (مثلاً example.com) و اکنون قصد دارید از یک دامنه جدید (برای مثال example.net) برای وبسایت خود استفاده کنید میتوانید با راه اندازی یک ریدایرکت ۳۰۱، وبسایت خود را به دامنه جدید منتتقل کنید.
برای انجام این کار باید دستور زیر را در فایل htaccess. دامنه قدیمی وارد کنید:
RewriteEngine on
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^example.com [NC,OR]
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^www.example.com [NC]
RewriteRule ^(.*)$ http://example.net/$1 [L,R=301,NC]
استفاده از نسخه www دار دامنهی وبسایت
همانطور که در ابتدای همین مقاله اشاره کردیم یک موتور جستجو مانند گوگل، آدرسهای example.com و www.example.com را به عنوان دو وبسایت مجزا شناسایی میکند. به همین دلیل متخصصان سئوی گوگل همیشه پیشنهاد میکنند که یکی از این نسخهها را به عنوان آدرس اصلی و قابل نمایش برای موتورهای جستجو انتخاب کنید و با استفاده از ریدایرکت ۳۰۱ دیگر نسخهها را نیز به این آدرس منتقل کنید.
اگر در حال حاضر تعداد زیادی بک لینک با آدرس example.com برای خود دست و پا کردهاید، اما قصد دارید کاربران در نهایت با آدرس www.example.com در مرورگر خود مواجه شوند میتوانید با اضافه کردن کد زیر در فایل htaccess. خود، این کار را انجام دهید:
RewriteEngine on
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^example.com [NC]
RewriteRule ^(.*)$ http://www.example.com/$1 [L,R=301,NC]
استفاده از نسخهی بدون www دامنهی سایت
زمانی که میخواهید نسخه www.example.com خود را به نسخهی بدون www منتقل کنید، باید کدهای زیر را در فایل htaccess خود وارد کنید:
RewriteEngine on
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^www.example.com [NC]
RewriteRule ^(.*)$ http://example.com/$1 [L,R=301,NC]
ریدایرکت کردن فایلهای سرور با پسوند خاص
خب، اگر میخواهید تمامی فایلهای سایت خود را که پسوندی خاص دارند را به دیگر پسوندها تغییر دهید (برای مثال قصد دارید آدرس example.com/file.php را به آدرس example.com/file.htm تغییر دهید)، باید کد زیر را در فایل htaccess. قرار دهید:
RewriteEngine On
RewriteCond %{REQUEST_URI} .php$
RewriteRule ^(.*).php$ /$1.htm [R=301,L]
ریدایرکت ۳۰۱ از طریق PHP
اگر از سیستم مدیریت محتوای وردپرس استفاده میکنید برای اجرای ریدایرکت ۳۰۱، دو راهکار دارید:
- اعمال تغییرات بر روی کدهای هدینگ صفحه
- استفاده از ابزار داخلی wp_redirect وردپرس برای انجام ریدایرکت
برای آنکه بتوانید از طریق کدهای PHP، ریدایرکت ۳۰۱ یا همان ریدایرکت دائم را اعمال کنید، باید کدهای زیر را در بالاترین قسمت محتوا قرار دهید (در بالاترین قسمت کدها، پیش از آنکه چیزی شروع شود):
<?php // Permanent 301 Redirect via PHP
header(“HTTP/1.1 301 Moved Permanently”);
header(“Location: http://www.example.com/a-new-destination”);
exit();
?>
و این اسنیپت در نهایت به یک خط کد زیر تبدیل میشود:
<?php header(“Location: http://www.example.com/a-new-destination”, true, 301); ?>
همچنین، اگر بخواهید با استفاده از ابزار wp_redirect که در داخل وردپرس قرار دارد، این کار را انجام دهید. کد شما به شکل زیر خواهد شد:
wp_redirect( “http://www.example.com/a-new-destination”, 301 );
توجه داشته باشید اگر فراموش کنید عدد ۳۰۱ را در کد بالا وارد کنید، هم وردپرس و هم PHP ریدایرکت شما را به عنوان ریدایرکت ۳۰۲ خواهند شناخت. زمانی که این کد در صفحه قرار میگیرد، بازدیدکنندگان را به آدرس جدید شما منتقل می کند. تنها کافیست کد PHP بالا را در صفحه مورد نظر خود وارد نمایید و به جای http://www.example.com/a-new-destination، آدرس صفحه خود را وارد کنید تا عملیات ریدایرکت ۳۰۱ کامل شود.
این روش بسیار آسانتر از انجام ریدایرکت از طریق فایل htaccess است. این طور نیست؟ با این حال باید توجه داشته باشید، زمانی که تعداد صفحات زیادی را به این شکل ریدایرکت کنید، سرعت وبسایت شما بسیار کند خواهد شد. همچنین اگر از وردپرس استفاده میکنید، افزونههای متعددی برای انجام ریدایرکت ۳۰۱ وجود دارند که میتوانند در این زمینه به شما کمک کنند.
ریدایرکت ۳۰۱ از طریق ASP
شاید وبسایت شما به جای زبان PHP با زبان ASP نوشته شده باشد. در این صورت تکلیف چیست؟ برای انجام ریدایرکت از طریق ASP باید چه کاری انجام داد؟
خب، در این شرایط باید بدانید که همۀ مراحل دقیقاً مانند ریدایرکت با زبان PHP صورت میگیرد با این تفاوت که کدهای ریدایرکت ۳۰۱ در زبان ASP متفاوت است. برای این کار، کافیست کد زیر را در بالای کدهای صفحه خود وارد نمایید:
<%@ Language=VBScript %>
<%
Response.Status=”۳۰۱ Moved Permanently”
Response.AddHeader “Location”,”http://www.new-url.com/”
%>
نتیجهگیری
حال که به قسمت جمعبندی این مقاله رسیدهایم، شما دیگر میدانید ریدایرکت ۳۰۱ چیست، چرا از آن استفاده میشود و برای اعمال آن باید از چه روشی استفاده کرد. زمانی که از ریدایرکت ۳۰۱ استفاده میکنید، در حقیقت به موتورهای جستجو میگویید “این صفحه از اینجا نقل مکان کرده است. برای یافتنش بهتر است به این آدرس مراجعه کنید!”.
در گذشته، استفاده از ریدایرکت ۳۰۱ با خطراتی مانند از دست دادن پیج رنک گوگل مواجه بود، اما مسئولان گوگل در سال ۲۰۱۶ اعلام کردند که استفاده از ریدایرکت ۳۰۱ به جایگاه شما در نتایج جستجو تاثیر نمیگذارد و با خیال راحت میتوانید از آن استفاده کنید. در آینده نزدیک مقالهای درباره تاثیر استفاده از ریدایرکت ۳۰۱ بر سئوی سایت را برایتان منتشر خواهم کرد.